Om rasen Papillon

Att tänka på

Om du funderar på att skaffa en papillon, tänk på att:

  • Du får en vän för livet, som ofta kan leva upp till 15 år.
  • Du får en hund som är enkel, lättskött och charmig.
  • Papillon tillhör grupp 9, sällskapshund, men passar en aktiv familj.
  • Papillon är en mycket intelligent ras som du kan kan träna i agility, lydnad, nosework, spårning m.m.
  • Du får en hund som alltid är positiv och gärna vill följa med sina ägare på alla möjliga äventyr.

Historia

Papillon är en gammal fransk/belgisk ras, känd sedan 1500-talet, som var populär vid hoven.
Dvärgspanieln fanns avmålad redan på 1500-talet i Italien och kallades då Veronesespaniel.
Detta var en variant med hängande öron, dagens "Phalène". Det skulle dröja flera hundra år innan en variant med resta öron, "Papillon", föddes och det skedde 1896. Ingen vet om det berodde på en mutation eller bara ödets nyck. Det ska enligt uppgifter inte vara några andra raser inblandade.

Papillon är sedan slutet av 1800-talet en belgisk variant av en dvärgspaniel, vars officiella benämning är "Epagneul Nain Continental Papillon et Phalène". På engelska kallas den även "Continental Toy Spaniel". Den kallas ”Kontinental” för att särskiljas från de engelska dvärgspanielraserna King Charles och Cavalier King Charles, som har samma ursprung.

Rasvarianten med upprättstående öron blev allt populärare och 1955 skildes de båda varianterna åt till namnet. Varianten med uppresta öron fick då behålla namnet Papillon. Papillon är franska för dagfjäril och Phalène betyder nattfjäril.

På 1930-talet var rasen ganska aktivt representerad, trots att den inte blivit registrerad av SKK. Under kriget försvann den i Sverige men återinfördes på 50-talet.
Rasen har genom åren blivit både populär och berömd.

Det som kännetecknar en Papillon är att den har vacker päls, är charmig, glad, sällskaplig, lättlärd, intelligent och en tuff liten kompis som du kan ha med på alla dina äventyr och utflykter.

Rasen blev extra berömd då Sveriges första lydnadschampion 1963 var en Papillon.
Den blev dessutom berömd för att vinna Crufts hundutställning 2019.
Papillonen är en ras som utan svårighet försvarat sin plats i täten av dvärghundar - vissa år överst på topplistan.

Användningsområde

Papillon är en utpräglad sällskapshund.
Tack vare sin lättlärdhet kan den användas i de flesta hundsporter så som agility, nosework och lydnad.

Hälsa

En sund och frisk ras som kan bli mycket gammal.
Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom) vilket idag inte är något större problem inom rasen.
Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör undersökas innan parning.

Egenskaper / Mentalitet

En livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer.
Mycket klok och lättlärd.

Analys: Då papillonen är en sällskapshund finns det väldigt lite information och kartläggning av rasens mentala egenskaper. Upplevelsen är att det är en mentalt stabil ras då den är väl representerad inom lydnad och agility.
Vidare ska SKK arbeta för att fler aktiverar sina hundar genom t.ex. agility, rallylydnad och/eller nosework.

Storlek och utseende

Dvärghund med mankhöjd på ca 28 cm. Mycket vacker och elegant med stora stående öron. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska).
Vit, silkig päls med få klart avgränsande fläckar i alla standardenliga färger. Rasen ska inte förväxlas med den andra varianten, phaléne, som har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull, men räknas som två olika raser.
I papillonens siluett ska de vackra öronen se ut som klockans visare vid klockslaget tio i två, samt ha vackra öronbehäng. En viktig detalj är svansen, som bärs i en båge där pälsen bildar en plym över ryggen.

Pälsvård

En Papillon kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan dock bildas vid öronen, insidan av låren och vid armhålorna. För att förebygga tovorna vid ljumskar och armhålor kan man spraya balsamspray och borsta igenom. Rekommenderas att bada ungefär 1 gång per månad.
Vid kastrering kan pälsen komma att behöva trimmas ner då den får en mer "ull"- liknande karaktär.

Ute med flocken
Porträtt av Clarissa Strozzi med hennes Phalène av den Italienska konstnären Titian från 1542
Queen Sophie Dorothea av Prussia med en Phalène från 1737
Papillon från 1915
Flygande papillon på agility planen
Tur på stan
Promenad i Säterdalen

Mer information för blivande hundägare

papillon ringen

Rasklubb för Papillon.
Papillon-Ringen startades 1965 av en del rasentusiaster, och den drivande kraften var Fru Suzanne Tamm. Hon hade då redan tidigare börjat ge ut en tidning för papillonägare, Papillon-Nytt, som under flera år var medlems-publikationen där många fick sin första kännedom om rasen och dess historik. Idag har den ersatts av Papillon-Posten och deras hemsida.

Svenska Dvärghundsklubben

SDHK är en ung specialklubb som är underställd Svenska Kennelklubben och med ansvar för 18 raser. 

Arbetet med SDHKs raser är delegerat till rasklubbarna och det finns en klubb för varje ras. Här fokuseras bl a på hälsoläge, mentalitet och exteriör standard.

Svenska kennelklubben

I över 125 år har Svenska Kennelklubben verkat för hunden och hundägaren! På de här sidorna kan du läsa mer om vad de gör och få en inblick i hur  stora organisation är uppbyggd. Här finner du även viktiga dokument som styrelse- och kommittéprotokoll samt de regler och riktlinjer som utgör grunden för deras arbete.

Svenska brukshundsklubben

Svenska Brukshundklubben är en ideell medlemsorganisation, specialklubb i Svenska Kennelklubben (SKK) och frivillig försvarsorganisation. De har utbildat hundar och förare sedan 1918. Svenska Brukshundklubben har idag runt 60 000 medlemmar, närmare 300 lokala klubbar runt om i landet. Deras medlemmar tränar, tävlar och arrangerar aktiviteter som agility, lydnad, sök mm.