Försäkring:

Varför försäkra hunden?
Att teckna en hundförsäkring bör vara lika självklart som att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring för resterande familjemedlemmar.
I de flesta djurförsäkringsbolag kan du teckna hundförsäkringen från det att din valp är sex veckor till dess att hunden fyller 5, 6 eller 7 år.
I vissa försäkringar finns det en karenstid på 20 dagar. Om din hund blir sjuk under den tiden gäller inte försäkringen.
Genom att ha en försäkring kan hunden få den vård som behövs vid sjukdom eller olycka. Detta får man genom veterinärvårdsförsäkringen som alla hundförsäkringar innehåller. Utöver veterinärvårdsförsäkring är det många som väljer att teckna livförsäkring som tillägg. Det finns även en rad andra tilläggsförsäkringar som kan skapa ett förbättrat försäkringsskydd.
På Casa Del Zorro försäkrar vi våra djur i Agria.

Registrering:

Begreppet "registrerad i SKK" används ofta, men kan misstolkas och förväxlas med ägarregistrering. Det är viktigt att känna till de olika begreppen och även skillnaden mellan Jordbruksverkets centrala register för hundar och Svenska Kennelklubbens olika register. Här reder vi ut begreppen. 
En registrerad hund är det samma som en stambokförd hund, det vill säga en hund som har ett registreringsbevis (stamtavla) utfärdad av Svenska Kennelklubben (SKK). I och med att hunden är registrerad har den ett ”personnummer” – registreringsnumret – som är unikt för just den individen. Med hjälp av registreringsnumret kan man hitta mycket information om hunden, exempelvis vilka släktingar hunden har, om den har några resultat från utställningar eller prov, om den har några resultat från hälsoundersökningar registrerade och mycket mer.

Jordbruksverkets centrala hundregister och SKKs hundregister är två skilda register. 
Jordbruksverkets register är ett statligt ägarregister som skapades för att minska problemen med farliga hundar. Hos Jordbruksverket registreras ett id-nummer (tatuering eller chip) samt ägaruppgifter. Där finns alltså inga uppgifter om härstamning, hälsoundersökningar, mental status, tävlingsresultat osv. Jordbruksverket utfärdar följaktligen inte heller några stamtavlor eller registreringsnummer.

medlemskap:

För att kunna vara med på utställning, träna nosework, valpkurs eller något annat kan det behövs medlemskap hos olika klubbar.
Vi försöker reda ut begreppen lite nedan.

Medlemskap i den lokala brukshundsklubben behövs om ni skall gå på valpkurs eller någon annan aktivitet hos klubben. Genom medlemskapet är både du och din hund försäkrade under tiden ni har aktivitet hos klubben. Andra fördelar så som att kunna påverka klubben eller vara aktiv i klubbens styrelse ges också tillsammans med medlemskapet

Under SKK finns det Länsklubbar och lokala klubbar, medlemskap ger dig rätt att anmäla din hund till nationella och internationella utställningar. Du får även olika erbjudanden så som foder och försäkring, och tidningen Hundsport.

Rasklubb, Papillon-Ringen, som medlem får du delta på utställningar, tävlingar och andra aktiviteter och även ha möjlighet att träffa andra med samma ras som er. Medlemskap i Papillon-Ringen ger dig även möjlighet att vara med på utställningar anordnade av Svenska Dvärg Hunds Klubben, SDHK. Som medlem i rasklubben ges du även möjlighet att kunna påverka klubben och vara aktiv i styrelsen.

Hundens vård och hygien:

Iza i Badet Iza i Badet
 
  • Bad 1-2 gånger i månaden, där också öron kontrolleras och tvättas med mjuk skumtrasa eller bomullsrondeller. Rengör ej i örat eller öronkanalen med bomullstopps.
Luna på bordet Luna på bordet
 
  • Borsta och kamma din papillon 1-3 gånger i veckan.
Klotång (kan köpas vid djurbutik eller veterinär) Klotång (kan köpas vid djurbutik eller veterinär)
 
  • Kloklipp varannan vecka eller var tredje vecka beroende på klons tillväxtfart.
Tandborste och tandkräm (kan köpas vid djurbutik eller veterinär) Tandborste och tandkräm (kan köpas vid djurbutik eller veterinär)



 
  • Tandborstning helst varje dag, tandsten tas bort vid behov.
    OBS tandkrämen ska vara avsedd för hundar, alltså fås ej vanlig tankräm användas.

MAT och belöning:

Mat:
Hos oss I kennel Casa del Zorro får våra hundar ½ dl Acana Adult Small breed till frukost och 2-3 bullar Mush Vaisto adult till kvällen beroende på aktivitetsnivå.

En hund har inga problem med att äta samma mat varje dag. Det kan uppstå problem om man byter foder för ofta, dels kan hunden bli "kräsen" och sluta äta för att den vet att det kan komma något annat. Hunden kan också få problem med magen vid foderbyte.
Försök hitta ett foder som hunden äter och mår bra utav och håll er till det.

Rekomendationer för valpen/hund:
Frukost:
  • Torrfoder, valpfoder Acana Puppy small breed till valpen och Acana Adult small breed till den vuxna hunden.
    Dosering enligt anvisningen på förpackningen!
    Till den vuxna hunden använder vi ½ dl Acana Adult small breed (se foderpåse för mått).
Lunch:
  • Endast till valpen: torrfoder, färskfoder (efter anvisningen för fodret) eller fil (ca. ½-1 dl.).
Kvällsmat:
  • Mush Vaisto färskfoder "puppy" till valp och "adult" till den vuxna hunden.
    Dosering enligt anvisningen på förpackningen!
    Till den vuxna hunden använder vi 2-3 st. bullar till kvällsmaten, beroende på aktivitetsnivå (se foderpåse för mått).
Innan läggdags:
  • Endast till valpen: torrfoder, färskfoder(efter anvisningen för fodret) eller fil (ca. ½-1 dl.).
Belöning:
Som belöning använder vi olika godbitar beroende på vilken aktivitet vi och hunden deltar i, t.ex. använder vi torkad anka på utställning, grillkorv i små bitar på nosework (en korv räcker till ca. 60-80 mindre "korvbitar"), torkad kyckling på agility osv. Vi tycker att olika belöningar fungerar bäst, så hunden vet vilken aktivitet det är för dagen.
En del hundar ser leksaker som den bästa belöningen. För att ta reda på vilken leksak det är på ett lätt sätt kan man visa lite olika leksaker för hunden och låta den välja ut just sin favorit. Använd sedan bara den leksaken vid träning, och endast en kort stund. Den ska fortfarande vara färsk och spännande för hunden. Vår papillon Iza har t.ex. en blå leksak på snöre som vi använder som belöning på nosework. Men glöm inte att oavsett vilken sorts belöning ni använder er av vet hunden själv vilken belöning som den tycker är den allra bästa.

Doseringshjälp valp

Acana puppy:
 
Valpens vikt Foder i gram per dag
1-2 kg 30-80 g
2-3 kg 40-80 g
3-5 kg 95-125 g





MUSH Vaisto puppy:

Fodret kommer i en återförslutningsbar påse med köttbullar à 25 g som är enkelt att tina och portionera.
Fodret är råfryst vilket bevarar de naturliga näringsämnena.
MUSH är både enkelt och tryggt att använda. Det enda du behöver göra är att tina och servera. Vi rekommenderar att du tinar MUSH i kylen i en ask med tättslutande lock. Om du tinar i rumstemperatur bör produkten användas inom 12 timmar. Produkterna får inte tinas i mikro: när benen hettas upp blir de hårda och vassa och kan skada din hund.
  • En valp på 8 veckor ska ha ca 10% av sin kroppsvikt fördelat på 4 måltider sedan sjunker halten meden den växer.
  • En valp över 8 veckor ska ha 5-10% av sin kroppsvikt fördelat på 2-4 måltider.

Doseringshjälp vuxen hund

Acana small breed:
 
Hundens vikt Foder i gram per dag
2-5 kg 30-60 g
5-7 kg 60-90 g




MUSH Vaisto adult:
Fodret kommer i en återförslutningsbar påse med köttbullar à 25 g som är enkelt att tina och portionera.
Fodret är råfryst vilket bevarar de naturliga näringsämnena.
MUSH är både enkelt och tryggt att använda. Det enda du behöver göra är att tina och servera. Vi rekommenderar att du tinar MUSH i kylen i en ask med tättslutande lock. Om du tinar i rumstemperatur bör produkten användas inom 12 timmar. Produkterna får inte tinas i mikro: när benen hettas upp blir de hårda och vassa och kan skada din hund.
  • Rekomenderat är  2% av hundens kroppsvikt i foder per dag.
  • Cirka 4 köttbullar om dagen om inget annat foder används.

Jordbruksverket, registrera din hund

Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Vem som äger hunden ska också stå i hundregistret.

  • Du ska märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Tänk på att även om du registrerat din hund på Svenska kennelklubben så måste du registrera både dig och din hund i Jordbruksverkets hundregister.

SKK hunddata registret

Hunddata ger tillgång till SKKs databas, där hittar du bl.a.:

  • Samtliga sedan 1975 hos SKK registrerade hundar
  • Tävlingsresultat från 1993 och framåt
  • Veterinärundersökningsresultat

agria

Hundrasförsäkring

  • Medicin och rehab ingår alltid
  • Skräddarsydd för just din hund
  • Samma veterinärvårdsbelopp hela hundens liv
  • Vi försäkrar även gamla hundar, ingen åldersgräns
  • Högst ersättningsbelopp på marknaden

Acana hundfoder

Våra Biologiskt korrekta produkter bygger på den näringsmässiga filosofin att hundar och katter behöver få näring utifrån den mat de är utvecklade att äta.
Det är därför ACANA och ORIJEN är tillagade av högkvalitativt animaliskt protein, en näringsmässigt balanserad fettsyraprofil, lågglykemiska kolhydrater och naturliga vitaminer och mineraler. Detta ger hundar och katter näring så som naturen har tänkt sig.

Mush hundfoder

Vi på MUSH vill ge alla hundar möjlighet att äta bättre mat – mat som är färsk, ren, oprocessad och fri från tillsatser och onödigheter. Mat deras kroppar är skapta att äta, mat som bygger upp och stärker, ger energi och matglädje. Precis sån mat tillverkar vi i vår fabrik i Jakobstad i Finland. Vi tror att råfoder är det bästa du kan ge din hund, och vi vill att mat ska vara en källa till hälsa, glädje och livskvalitet.