Välkommen valp !

Att få hem en valp är något alldeles underbart, men det innefattar ett stort ansvar och kan vara mycket att tänka på om det är första gången man får hem en valp.
Innan valpen kommer ska hemmet vara valpsäkrat, så att valpen inte riskerar att skada sig eller hitta farliga saker att tugga på, så en rundvandring i hemmet från valpens perspektiv är nödvändig. Rätt foder ska finnas hemma tillsammans med någon leksak, halsband och koppel. Förmodligen har du även bestämt var hunden ska sova. Ju bättre förberedelser, desto mer tid att ägna åt mysiga valpstunder.

Valpar behöver vila

Att byta miljö är en stor omställning och valpen behöver få tid att vänja sig. Den behöver också mycket sömn och det är viktigt att den få vila ostört. Vissa valpar vill leka mest hela tiden och här får du vara beredd att bryta aktiviteteten ibland. Erbjud istället en mysstund eller ett tuggben, så att valpen lär sig att varva ned.
Släktingar och vänner som vill hälsa på valpen får vänta till dess att valpen vant sig vid sitt nya hem. Eventuella barn i familjen måste lära sig att den nya familjemedlemmen inte är en leksak utan ska behandlas med respekt. Ansvaret ligger alltid hos de vuxna och en valp ska därför aldrig lämnas ensam med ett barn.

Rumsrenhet

Det är stor skillnad på hur lång tid olika valpar behöver för att bli rumsrena. Träna genom att efter varje sömnperiod, lek och måltid ta ut valpen så att den kan göra ifrån sig utomhus. Om du tajmar dessa tillfällen kommer den lära sig att själv gå till dörren när den behöver komma ut. Ha tålamod och bli aldrig arg på en valp som kissar eller bajsar inomhus men uppmuntra och beröm alltid en valp som gör rätt.

Social träning

Hundar är mycket formbara i åldern åtta till tolv veckor och det är därför lämpligt att socialisera valpen för både människor och djur. Det är en viktig period i hundens liv och du kommer att ha stor nytta av de goda erfarenheter som görs under denna tid. Välj ut människor som är lugna och hundvana och hundar som är snälla mot valpar. Tvinga inte valpen att hälsa om den inte vill. Utan låt den göra sina nya bekantskaper när den känner sig redo.
Skulle valpen bli skrämd så försök att ignorera det otäcka och skaka av er upplevelsen genom att hitta en lugn och positiv situation som kan ersätta den tidigare obehagskänslan.

Lek och hantering

Att leka med valpen stärker er relation och gör att valpen ser dig som en tillgång. Låt inte leken gå till överdrift och lär valpen att det är du som avgör när leken slutar.
Vänj valpen vid att du lyfter och hanterar den på olika sätt. Människohänder ska associeras med trygghet och positiv samvaro. En hund som redan från valpstadiet har lärt sig att hanteras har lättare att acceptera kloklippning, veterinärbesök och liknande situationer.

Satsa på er relation

Någon lydnadsträning eller egentlig dressyr bör inte förekomma under valpens första tid hemma. Håll fast vid de gränser du satt upp, men ställ inga krav på att den unga valpen ska förstå vad som är rätt eller fel. Det du istället ska lägga tid och energi på är att skapa en god relation till valpen. Umgås och prata mycket med den, beröm och belöna när den vänder sig till dig. Stötta, uppmuntra och - framför allt – se till att ha roligt tillsammans.

Valpkurs

Du har säkert redan börjat planera för allt roligt du vill göra tillsammans med din hund. Något som kan rekommenderas är att gå en valpkurs hos din lokala brukshundsklubb. På en sådan kurs får din hund träffa andra valpar och du får lära dig grundläggande valpfostran som sedan kan följas upp med andra kurser inom t.ex. vardagslydnad, spår, agility eller nosework. Med SBK som bas för din hundträning kommer du att omges av stor kompetens och mängder av träningskompisar. Genom din lokala brukshundklubb kommer du garanterat att hitta flera inspirerande möjligheter att utvecklas tillsammans med din hund.

Träning

Använd positiv förstärkning när du tränar din hund och rätt utrustning. Det är viktigt att tänka på att viss utrustning som kan köpas utomlands, inte är lagligt i Sverige (läs mer på Jordbruksverkets hemsida).
Det finns bra och lärorika sidor på exempelvis youtube (se länk nedan).